Importa/exporta informatii apartamente in format Excel

Operatiunea de import/export date in format excel se realizeaza din pagina Import/export date din Excel, regasita in sectiunea Operatii a meniului principal.

Pentru a descarca in computerul tau fisierul completat cu informatii legate de apartamente, bifeaza optiunile dorite si apasa butonul verde Descarca din panoul Descarca fisier apartamente.

Dupa ce ai modificat sau completat fisierul excel cu informatiile dorite, pentru a importa aceste informatii in program, alege fisierul din computerul tau si apasa butonul Importa apartamente. Atunci cand modifici fisierul poti sterge sau muta coloanele, dar ar fi de preferat sa nu modifici numele coloanelor si, obligatoriu, pastreaza capul de tabel pe prima linie din fisier.

La operatia de import programul identifica singur coloanele pe baza informatiilor din capul de tabel, indiferent de ordinea sau lipsa unora dintre coloane, astfel:

 • Pentru identificarea apartamentelor se folosesc fie cuplul de coloane scara si numar, care identifica unic un apartament, fie coloana id_apartament. Oricare dintre cele trei coloane vor fi regasite automat de program pe baza denumirii lor, chiar daca aceste denumiri sunt prescurtate (de exemplu este identificat si idap, nu doar id_apartament sau este identificat si nrap, nu doar numar apartament).
 • Toate detaliile unui apartament pot fi incluse  in coloane separate: proprietar, chirias, ordine, email, etc. Aceste coloane pot avea diverse denumiri sau prescurtari. De preferat a se pastra in capul de tabel denumirile regasite in aplicatie in detaliile de apartament.
 • Criteriile de repartizare, serviciile, consumurile, indecsii vor fi identificate plecand de la numele lor, numele lor scurt sau a informatiilor introduse in campul Cuvinte cheie import din detaliile fiecarui obiect.
  Campurile Cuvinte cheie import permit adaugarea a mai multor cuvinte cheie pentru fiecare dintre obiecte, separate cu virgula, fara spatii. De exemplu, pentru Apa calda se poate completa in campul cuvinte cheie urmatoarea secventa: apac,ac,apacalda,acm. Programul va incerca identificarea coloanei Apa calda folosind toate aceste prescurtari.
 • Valorile criteriilor de repartizare generale si particulare pe fiecare serviciu se importa fiecare din coloane diferite. Programul nu presupune completarea criteriilor particulare din cele generale, precum in detaliile unui apartament.
 • Pentru criteriile de repartizare identificate, valorile din coloana excel se vor importa drept valori generale ale criteriului de repartizare.
 • Pentru serviciile necontorizabile identificate, valorile din coloana excel se vor importa drept valori particulare ale criteriului de repartizare pentru serviciul identificat.
  Pentru serviciile contorizabile fara contoare atasate identificate, valorile din coloana excel se vor importa drept consumuri.
  Pentru serviciile pe beneficiar identificate, valorile din coloana excel se vor importa drept cost al serviciului pe apartament.
 • Pentru contoarele identificate, valorile din coloana excel se vor importa drept indecsi noi.

Dupa apasarea butonului Importa, progamul va comunica prin mesaje coloanele pe care nu a reusit sa le identifice. Informatia din aceste coloane va fi ignorata.

Programul va afisa o lista cu toate apartamentele regasite in fisier pentru care stie sa importe informatie. In aceasta etapa preluarea datelor in program inca nu a fost realizata, ci i se ofera utilizatorului posibilitatea unei previzualizari a informatiei. 

In cazul in care un apartament a fost gasit in fisierul excel, dar nu a fost identificat in asociatie, acesta va fi marcat cu „nou” in coloana id apartament si va fi adaugat ca apartament nou, impreuna cu toate detaliile sale.

Utilizatorul poate modifica oricare dintre valorile de pe linii sau poate debifa una dintre linii, pentru a o exclude complet de la import. Singura coloana care nu poate fi modificata este id_apartament unde este marcat daca un apartament a fost identificat in program (cele cu un id numeric) sau nu a fost identificat si va fi adaugat (cele la care scrie nou).

Pentru a face aceste modificari permanente, utilizatorul trebuie sa apese butonul Salveaza.

 

 

 

Lasă un răspuns